Wat is zindelijkheidsexpertise?
Plassen en poepen doen we allemaal. Maar wat als dit niet helemaal vanzelf gaat? Veel mensen, groot of klein, jong of oud, jongen of meisje hebben klachten bij het plassen en poepen.
Wat zijn problemen met poepen en plassen?
De zindelijkheidspecialist helpt kinderen met:
- buikpijn
- heel vaak plassen
- pijn bij plassen (blaasontstekingen)
- plasongelukjes
- poepongelukjes
- niet of moeilijk kunnen poepen
- plasongelukjes in bed
Het Zindelijkheid Expertise Centrum onderscheidt zich van algemene (bekken)fysiotherapie door gerichte investering in kennis, kunde en diagnostische apparatuur zoals echografie en flowmetrie (plasmeting op de wc). Zonder optimale diagnostiek is het niet goed mogelijk uw kind gericht te kunnen behandelen. Als zindelijkheidsexperts zijn wij staat de juiste diagnose en meest effectieve behandeling te bieden.
Het Zindelijkheidsplan en het Zindelijkheidsadvies
De behandeling
Na het onderzoek wordt, in samenspraak met uw kind/ de ouders en de verwijzende arts/ of specialist, een behandelplan opgesteld. Indien nodig werkt een kinderbekkentherapeut samen met andere disciplines zodat de zorg rondom uw kind gericht, professioneel en optimaal plaatsvindt.
De behandeling van uw kind kan onder meer bestaan uit:
- Adviezen over de toilethouding- en het toiletgedrag;
- Adviezen over drinken en voeding;
- Uitleg en bewust worden van de "plas- en poepfabriek", hoe werkt het nu van binnen en waarom?;
- Oefeningen van de ademhaling, buik, en bekkenbodemspieren met opdrachtjes, oefeningen, spelletjes en spel- en oefenmaterialen: het geheel lijkt op gymnastiek voor de plas- en poepspieren.
Gedurende de behandelfase wordt, indien nodig, regelmatig geëvalueerd met aanvullende meetlijsten, echografie en uroflowmetrie.
Het Zindelijkheidsplan bestaat uit een gespecialiseerde aanpak voor kinderen en ouders/opvoeders met plas- en poepproblemen. Hierbij worden medische en gedragsmatige factoren gecombineerd waardoor resultaten op korte en langere termijn worden behouden. Voor het onderzoek en de behandeling van uw kind is toestemming nodig van beide ouders en/of wettelijk vertegenwoordigers. Download de overeenkomst PlasPoep&Zo en cliënt.
Het Zindelijkheidsplan is een behandelmethode met een vastliggend tijdpad en afspraakstructuur en bestaat uit een onderzoek- en behandelfase gedurende 6 afspraken.
Afspraak 1-2
Tijdens de eerste twee afspraken zal het onderzoek en diagnostiek plaatsvinden. Hierbij zal een voorstel voor een behandelplan worden opgesteld. De afspraak duurt ongeveer 45 minuten.
Afspraak 3-4-5
Op basis van de behandeldiagnose is een behandelplan opgesteld. De behandelfase, afspraak 3-4-5, duurt 30 minuten per behandeling.
Afspraak 6
De laatste afspraak is een afrondend evaluatie gesprek van ongeveer 20 minuten waarbij aansluitend voor de huisarts en/of kinderarts een eindrapportage wordt opgesteld.
Het Zindelijkheidadvies
Ouders kampen vaak met veel vragen als de zindelijkheid van hun kind niet helemaal naar verwachting verloopt. Zindelijkheidsadvies is een adviesgesprek waarin ouder(s) met specifieke vragen over zindelijkheidsklachten en uitleg over het zindelijkheidsproces terecht kunnen. Hierbij worden alle lichamelijke maar ook gedragsmatige factoren uitgebreid belicht.
Ouders krijgen een gericht plan van aanpak waarmee zij de zindelijkheidsontwikkeling van hun kind kunnen ondersteunen.
Het Zindelijkheidsadvies is een adviesgesprek van 45 minuten voor ouders. Indien nodig is het adviesgesprek in combinatie met Het Zindelijkheidsplan mogelijk.
Een afspraak maken
Voor zowel het Zindelijkheidsadvies als het Zindelijkheidsplan kunt u zonder verwijsbrief van de (huis)arts of kinderarts bij ons terecht. De arts wordt op de hoogte gesteld van het contact, de onderzoeks- en behandelgegevens en krijgt bij afronding van de behandeling een eindrapportage.
Omdat wij over ruime diagnostische en therapeutische mogelijkheden beschikken kunnen wij een diagnose stellen waarbij, indien nodig, de arts/ specialist om aanvullend medisch onderzoek kan worden verzocht.
U kunt echt iets voor uw kind iets doen!
Als ouders probeert u vanzelfsprekend alles te doen om uw kind te helpen en waarschijnlijk heeft u al verschillende dingen geprobeerd. De aanpak van het Zindelijkheidsplan zal u en uw kind verder helpen. Probeer als ouder een (positieve) coachende rol te vervullen. Beloon de kleine stapjes die meestal wel lukken. Uw kind heeft uw inzet, steun en motivatie nodig om de problemen effectief aan te pakken. De kinderbekkentherapeut zal samen met u bespreken hoe u uw kind thuis het beste kunt begeleiden.
We oefenen, trainen en coachen uw kind op een stimulerende manier tot uw kind heeft geleerd: “PLASSEN EN POEPEN, DAT DOE JE ZO!”